Aquest grau de caràcter territorial i ambiental, vinculat a la geografia, t’ofereix una nova visió sobre qüestions clau com ara la sostenibilitat del model de desenvolupament i l'imprescindible enfocament territorial en la planificació pública. Aprendràs les tècniques d’anàlisi espacial i cartogràfica (SIG) que es necessiten per a l’anàlisi territorial, tant a escala local com regional. Un cop t’hagis graduat, seràs un professional amb un coneixement ampli de les interrelacions que es produeixen en el territori i les seves conseqüències, compromès amb el medi ambient i la sostenibilitat.
Per què estudiar el grau en Geografia, Anàlisi Territorial i Sostenibilitat a la URV?
Obtindràs una formació transversal i multidisciplinària que té com a eix central la sostenibilitat i combina assignatures de geografia humana i geografia física, de planificació territorial i assignatures instrumentals (tecnologies d’informació geogràfica).
En els tres primers cursos trobaràs les assignatures de projecte, en què aprendràs de forma pràctica i participativa mitjançant la metodologia de l’aprenentatge basada en problemes que et plantejarà casos reals als quals hauràs de donar resposta aplicant els continguts adquirits en les diferents assignatures. D’aquesta manera, et convertiràs en el protagonista del teu propi aprenentatge i podràs superar reptes que aniran augmentant de dificultat a mesura que vagis avançant en el grau fins a arribar a participar en projectes reals proposats per empreses o institucions públiques.
Faràs sortides de treball de camp com un element essencial per conèixer el territori.
Realitzaràs 275 hores de pràctiques en empreses o institucions relacionades amb la geografia, l’anàlisi territorial i la sostenibilitat i on posaràs en pràctica els teus coneixements.
Protagonitzaràs el teu aprenentatge resolent reptes i problemes reals
Sortides professionals
Podràs exercir com a tècnic o tècnica responsable en diversos departaments de l’Administració pública, o en consultories i gabinets pel que fa a l’empresa privada.
Hi ha cinc grans camps d’inserció laboral:
• Tecnologies de la informació geogràfica: cartografia, sistemes d’informació geogràfica, teledetecció, fotogrametria, sistemes de localització i les aplicacions web o per a mòbil que les utilitzen.
• Medi ambient i canvi climàtic: ordenació i gestió d’espais d’interès natural, plans d’emergència i de prevenció de riscos, avaluacions d’impacte i altres estudis ambientals, serveis climàtics, educació ambiental i implantació d’objectius de desenvolupament sostenible.
• Planificació i gestió territorial: plans d’ordenació territorial, plans urbanístics, mobilitat.
• Desenvolupament socioeconòmic i territorial: planificació estratègica local i regional; gestió del desenvolupament local; programació, gestió i avaluació de polítiques i serveis públics; geomàrqueting; estudis demogràfics aplicats, i polítiques de desenvolupament turístic.
• Societat del coneixement, docència a secundària, guia de turisme i interpretació del territori.
Perfil recomanat
És recomanable que tinguis interès pels fenòmens territorials i ambientals que ens envolten i que afecten el conjunt de la societat. També cal que tinguis facilitat per a l’observació, l’anàlisi i la diagnosi de l’entorn i un esperit crític. Alhora, cal que siguis una persona sensible als problemes ambientals i als desequilibris socials i econòmics.