Grau en Enologia
Al nostre celler propi posaràs en pràctica tots els coneixements de viticultura i vinificació i ajudaràs a produir 30.000 litres de de vi blanc, negre, de criança i diferents varietats d’escumós.

Grau en Enologia

Per què estudiar el grau en Enologia a la URV?

No només la URV és l’únic centre del sistema universitari català que imparteix Enologia sinó que en va ser la pionera a l’Estat. Fa més de 30 anys que formem enòlegs i enòlogues.

Segons l’U-Ranking 2019, la URV ofereix el millor Grau d’Enologia de l’Estat espanyol.

Les instal·lacions d’aprenentatge són úniques a l’Estat: tindràs al teu abast laboratoris, sales de tast, una finca agrícola de 7 hectàrees amb camps experimentals on es cultiven diferents varietats de raïm, el celler experimental de 700 m2 amb el laboratori, el celler de vinificació, el celler d’envelliment climatitzat i la nau d’embotellament proveïda amb equips manuals i semiautomàtics.

Posaràs en pràctica tots els coneixements de viticultura i vinificació i ajudaràs a produir 30.000 litres de vins dels quals se n’embotellen una sèrie: vi blanc, negre, de criança i diferents varietats d’escumós.

Podràs obtenir el títol de Grau d'Enologia de la URV i el títol de Grau d'Enginyeria de Ciències Agronòmiques de la UPC amb un itinerari de simultaneeïtat d’estudis que permet realitzar els dos graus en 5 cursos i mig,  amb un pla específic i reconeixement de crèdits entre ambdues titulacions.

La Facultat manté relacions sòlides amb les empreses del sector que patrocinen programes de beques com Miguel Torres, SA i el Premi Jaume Ciurana al millor estudiant, patrocinat per Rius i Rius Assessors.
Aprèn i gaudeix amb el Club de tast de la Facultat, on coneixeràs els cellers de les denominacions d’origen catalanes.

Sortides professionals

Podràs desenvolupar, entre altres, les tasques següents:

  • Conreu de la vinya d’acord amb els criteris de producció fixats.
  • Gestió i control de totes les activitats del celler d’acord amb la normativa vigent, des de la recepció del raïm, obtenció del most, fermentació i estabilització fins al control de l’embotellament.
  • Innovació en elaboració de productes i processos enològics i vitícoles.
  • Direcció d’explotacions vitícoles i vitivinícoles.
  • Control de qualitat de producte i proveïdors.
  • Suport a les estructures de màrqueting del celler, disseny de plans de desenvolupament o suport físic en presentacions de producte.
  • Formació en sommelieria, enologia i viticultura.
  • Comercialització de productes auxiliars del sector vitivinícola.

Perfil recomanat

És recomanable que tinguis una bona base de les matèries de ciències, amb especial capacitat per a la biologia.

Mitjançant l’entrenament a les aules de tast que faràs durant el grau, seràs capaç d’interpretar un vi i identificar-ne els trets sensorials principals, així que no cal que tinguis facultats especials de degustació de vins.

Assignatures

Distribució de crèdits del títol
Formació bàsica: 60 ECTS
Formació obligatòria: 120 ECTS
Assignatures optatives: 30 ECTS
Pràctiques externes obligatòries: 15 ECTS
Treball de fi de grau: 15 ECTS

1r curs
ASSIGNATURAECTS
Estadística6
Física6
Fonaments de Biologia6
Matemàtiques6
Química I6
Biologia Cel·lular i Genètica6
Bioquímica6
Fisiologia Vegetal i Pràctiques de Biologia6
Microbiologia General6
Química II6
2n curs
ASSIGNATURAECTS
Ampelologia3
Anàlisi Química Enològica I3
Anàlisi Sensorial I3
Edafologia i Climatologia Vitícoles3
Enologia General I6
Microbiologia i Bioquímica Enològiques I6
Química Enològica6
Anàlisi Química Enològica II6
Anàlisi Sensorial II3
Economia i Màrqueting Vitivinícola6
Microbiologia i Bioquímica Enològiques II6
Operacions Bàsiques3
Viticultura I6
3r curs
ASSIGNATURAECTS
Anàlisi Instrumental Enològica3
Anàlisi Sensorial III3
Cultura Vitivinícola6
Enologia General II9
Subproductes Vitivinícoles3
Viticultura II6
Anàlisi Sensorial IV3
Criança i Envelliment6
Elaboració de Vins Escumosos3
Enginyeria Enològica6
Gestió Mediambiental de la Indústria Enològica3
Gestió de la Qualitat i la Seguretat en la Indústria Vitivinícola3
Normativa i Legislació Vitivinícola3
Patologia Vitícola3
4t curs
ASSIGNATURAECTS
Treball de Fi de Grau15
Pràctiques Externes15
Optatives6
Optatives24