La professió d’enòleg o enòloga combina tres disciplines: la biologia, la química i l’enginyeria de processos. En aquest grau aprendràs el procés d’elaboració del vi: des de la biologia i el conreu de vinyes, la fermentació del most, les tècniques d’anàlisi sensorial, química i microbiològica fins a l’embotellament. A més, s’inclouen en la formació aspectes rellevants com ara el màrqueting, l’exportació de vins, la sommelieria, l’enoturisme o les habilitats de comunicació en la descripció de vins.
Per què estudiar el grau en Enologia a la URV?
No només la URV és l’únic centre del sistema universitari català que imparteix Enologia sinó que en va ser la pionera a l’Estat. Fa més de 30 anys que formem enòlegs i enòlogues.
Segons l’U-Ranking 2019, la URV ofereix el millor Grau d’Enologia de l’Estat espanyol.
Les instal·lacions d’aprenentatge són úniques a l’Estat: tindràs al teu abast laboratoris, sales de tast, una finca agrícola de 7 hectàrees amb camps experimentals on es cultiven diferents varietats de raïm, el celler experimental de 700 m2 amb el laboratori, el celler de vinificació, el celler d’envelliment climatitzat i la nau d’embotellament proveïda amb equips manuals i semiautomàtics.
Posaràs en pràctica tots els coneixements de viticultura i vinificació i ajudaràs a produir 30.000 litres de vins dels quals se n’embotellen una sèrie: vi blanc, negre, de criança i diferents varietats d’escumós.
Podràs obtenir el títol de Grau d'Enologia de la URV i el títol de Grau d'Enginyeria de Ciències Agronòmiques de la UPC amb un itinerari de simultaneeïtat d’estudis que permet realitzar els dos graus en 5 cursos i mig, amb un pla específic i reconeixement de crèdits entre ambdues titulacions.
La Facultat manté relacions sòlides amb les empreses del sector que patrocinen programes de beques com Miguel Torres, SA i el Premi Jaume Ciurana al millor estudiant, patrocinat per Rius i Rius Assessors.
Aprèn i gaudeix amb el Club de tast de la Facultat, on coneixeràs els cellers de les denominacions d’origen catalanes.
Sortides professionals
Podràs desenvolupar, entre altres, les tasques següents:
- Conreu de la vinya d’acord amb els criteris de producció fixats.
- Gestió i control de totes les activitats del celler d’acord amb la normativa vigent, des de la recepció del raïm, obtenció del most, fermentació i estabilització fins al control de l’embotellament.
- Innovació en elaboració de productes i processos enològics i vitícoles.
- Direcció d’explotacions vitícoles i vitivinícoles.
- Control de qualitat de producte i proveïdors.
- Suport a les estructures de màrqueting del celler, disseny de plans de desenvolupament o suport físic en presentacions de producte.
- Formació en sommelieria, enologia i viticultura.
- Comercialització de productes auxiliars del sector vitivinícola.
Perfil recomanat
És recomanable que tinguis una bona base de les matèries de ciències, amb especial capacitat per a la biologia.
Mitjançant l’entrenament a les aules de tast que faràs durant el grau, seràs capaç d’interpretar un vi i identificar-ne els trets sensorials principals, així que no cal que tinguis facultats especials de degustació de vins.